Temperatura w lodówce – dlaczego jest tak ważna?

Każdy z nas posiada w swoim domu czy mieszkaniu lodówkę. Urządzenie przydatne nie tylko do przechowywania żywności i produktów spożywczych. Aby produkty były świeże temperatura w lodówce musi być odpowiednia. Czemu? Głównie dlatego, że jest kluczowa dla jakości i świeżości produktów. Więc ile stopni Celsjusza jest optymalne?

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Nasza lodówka powinna być ustawiona tak, aby urządzenie chłodziło a nie zamrażało nasze produkty. Przyczynia się do dobroczynnego wpływu na nasze jedzenie.

Jeżeli temperatura będzie za niska sprawi to przyspieszenie procesów gnijenia produktów. Gdy stanie się na odwrót, czyli będzie za wysoka, to będą one zamarznięte lub stracą swoje wartości odżywcze. A tego nie chcemy.

Jaka temperatura w lodówce jest prawidłowa?

Po pierwsze nie powinna ona spaść poniżej 0°C. Jeżeli tak się stanie, wtedy produkty będą, tak jak to było wyżej wspomniane zamarzać. Z drugiej strony nie powinna być ona wyższa niż 5°C. Czemu akurat 5°C, ponieważ powyżej tego poziomu temperatury zaczynają powoli gromadzić się bakterie.

Jaka jest więc optymalna? Optymalny poziom stopni Celsjusza powinien wynosić od 3°C do 5°C. A w zamrażarce ok. -18°C. W takich temperaturach twoje owoce, warzywa i inne produkty mogą spokojnie przebywać w lodówce. Jeżeli chodzi o zamrażarkę utrzymywanie temperatury, w granicach zalecanej, pozwala na przechowywanie produktów nawet przez rok.

temperatura w lodówce

Sprawdź także: Jaki zlewozmywak jest najlepszy dla twojej kuchni?

Funkcja No Frost – jak wpływa na temperaturę w lodówce?

Implementacja funkcji No Frost do urządzeń chłodzących, była prawdziwym przełomem na ich rynku. Systemu tego zadaniem jest odprowadzanie wilgoci z wnętrza lodówki na zewnątrz oraz ochrona przed szronem na ściankach urządzenia. Przez to, że No Frost chroni lodówkę przed oszronieniem nie musimy jej rozmrażać i ręcznie czyścić.

Ta nowa technologia wpływa na lepsze warunki przechowywania. Brak wilgoci, której pozbywa się No Frost sprawia, że nasza żywność pozostaje świeża dłużej.

Kolejnym plusem jest także automatyczna regulacja temperatury w lodówce. To sprawia, że jej regulacja staje się trywialna, bo jest to wykonywane automatycznie.

Jaka temperatura w lodówce z systemem No Frost

Tutaj trzeba zwrócić się do producenta, instrukcji obsługi dołączonej do sprzętu czy, w sumie najbardziej logicznego rozwiązania zaleceń producenta.

Jednak najczęściej temperatura w sprzęcie No Frost nie różni się od zalecanej. Jeżeli nie chcesz więc zapoznawać się z detalami takiego AGD, po prostu ustaw -18°C i będzie w porządku.

Zobacz też: Automatyka domowa – od czego zacząć?

Jak utrzymać optymalną temperaturę w lodówce?

Już wiesz, jaka powinien być odpowiedni poziom temperatury. Mając tę wiedzę musisz być świadom co wpływa na jej utrzymanie. Pomoże ci w tym sprytne urządzenie zwane termostatem.

Oprócz posiadania aktywnego termostatu pamiętaj o tym, aby nie wkładać do lodówki ciepłych potraw. Powoduje to nagrzanie się wnętrza urządzenia jednocześnie podnosząc temperaturę w nim. A tego nie chcemy.

Zbyt długie trzymanie otwartych drzwi w lodówce też nie jest dobrym nawykiem. Jeżeli lodówka jest zbyt długo otwarta dostanie się do niej ciepłe powietrze, które może doprowadzić do wahania temperatury wewnątrz naszego urządzenia.

Redakcja defunc.pl