Kupując nową lodówkę musimy się zastanowić nad kilkoma kwestiami jednocześnie. Jedna sprawa to wybór konkretnego modelu pod kątem jego rozmiaru i koloru, a także pojemności. Druga kwestia to organizacja miejsca w naszej lodówce. Biorąc pod uwagę te dwie rzeczy musimy zastanowić się jakie są nasze potrzeby, jak eksploatujemy naszą lodówkę każdego dnia.
Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:
- na czym skupić się przy wyborze lodówki
- jak zorganizować miejsce w naszej lodówce
W sklepach ze sprzętem AGD znajdziemy spory wybór lodówek. Lodówki mają różne rozmiary, pojemności, a także parametry techniczne. Zużywają w różnym stopniu energię elektryczną, mają różny sposób programowania swojego działania. Aby wybrać właściwą lodówkę musimy zastanowić się jak chcemy ją wykorzystywać. Inną lodówkę wybierzemy dla singla, a inną dla osoby z dziećmi, która jednocześnie będzie chciała przechowywać jedzenie na zapas. Warto zastanowić się czy chcemy mieć niewielką lodówkę z małym zamrażalnikiem, czy pojemną lodówkę z komorą do przechowywania owoców i warzyw oraz pojemnym zamrażalnikiem. Inną kwestią będzie także to czy chcemy wybrać lodówkę wolnostojącą czy lodówkę pod zabudowę. Nie bez znaczenia będzie także budżet jaki chcemy przeznaczyć na zakup nowej lodówki. Ceny poszczególnych modeli mogą się wahać między sobą od tysiąca do nawet trzech tysięcy zł w zależności od marki oraz zaawansowanie modelu lodówki.
Producenci lodówek wychodzą nam naprzeciw, proponując także ciekawy design lodówki. Mamy do wyboru białe lodówki, srebrne lodówki bądź lodówki stylizowane na lodówki z lat 50 ubiegłego wieku. Jak się w tym wszystkim nie pogubić? Pomocny może być np. ranking lodówek.
Lodówka wolnostojąca? Dwudrzwiowa lodówka? Sposób otwierania drzwi? – jak wybrać najlepsze lodówki?
Poszukując odpowiedniej lodówki do twojej kuchni w pierwszej kolejności weźmiemy pod uwagę jej wymiary – wysokość, głębokość oraz szerokość oraz typ, czyli czy jest to lodówka wolnostojąca czy lodówka pod zabudowę. Warto zwrócić uwagę na to, że lodówki pod zabudowę są nieco mniej pojemne niż te wolnostojące, choć przyznać trzeba, że te pod zabudowę wyglądają naprawdę estetycznie, idealnie wpasowują się w design całej kuchni. Z drugiej strony, jeśli jesteśmy rodziną wieloosobową to z pewnością będziemy potrzebowali lodówki o dużej pojemności.
Warto też pamiętać o tym, że lodówka, mówiąc potocznie, „zjada dużo prądu”. Energooszczędna lodówka to w długiej perspektywie mniejsze rachunki za prąd. Pamiętajmy też o takich kwestiach jak możliwość ustawiania temperatury w zamrażalniku oraz w samej komorze chłodzącej. Pozwoli to na oszczędzanie energii. Trzeba również zwrócić uwagę czy wybrany przez nas model lodówki posiada tryb wakacyjny. Pozwoli nam oszczędzać energię elektryczną, kiedy nie ma nas w domu.
Inną kwestią jest to, aby wybrać lodówkę, w której ochrona jakości żywności poprzez kontrolę temperatury i wilgotności wewnątrz lodówki jest zaprojektowana na najwyższym, nowoczesnym poziomie. Nie bez znaczenia są także dedykowane komory do przechowywania konkretnych typów żywności, tzn. specjalna komora do przechowywania warzyw i owoców, która pozwoli zachować ich jakość przez dłuższy czas, komory do przechowywania mięsa, ryb i wędlin, a także do przechowywania nabiału i innych produktów żywnościowych. Odpowiednie przechowywanie różnych rodzajów żywności pozwoli na zoptymalizowanie naszej konsumpcji i niemarnowanie żywności, a tym samym będzie miało pozytywny wpływ na środowisko i nasz portfel.
Dodatkowe funkcje lodówki czy chłodziarko-zamrażarki mogą być dla nas również decydującym atutem. Inteligentna lodówka, szybkie chłodzenie, alarm otwartych drzwi, lodówka z regulacją wilgotności, składana półka, wymuszony obieg powietrza, system no frost, brak konieczności rozmrażania, różny system otwierania drzwi, to tylko niektóre przykłady nowoczesnych technologii mogących mieć wpływ na nasz wybór.
Poznaj nowoczesne lodówki Electrolux
Przykładem lodówek, które wykonywane są z najwyższej jakości materiałów, są modele marki Electrolux. To nowoczesne lodówki, wykorzystujące nowoczesne technik projektowania oraz materiały z recyklingu. Specjalnie zaprojektowany system przechowywania żywności pozwala zachować maksymalną świeżość produktów żywieniowych, a tym samym pomoże nam zmniejszyć procent marnowanej żywności. Posiadają system chłodzenia równoległego co sprawia, że są modelami bardzo wydajnymi. Zapewniają równomierne chłodzenie we wnętrzu lodówki.
Wyprodukowane są z dobrej jakości materiałów w fabryce, w której przy ich produkcji nie wykonuje się żadnych odpadów szkodzących środowisku. Lodówki Electrolux są lodówkami ekologicznymi, wydajnymi i modelami wykonanymi na lata. Są zaprojektowane w taki sposób, by służyć nam jak najlepiej i pozwalać przechowywać żywność w jak najlepszy sposób.
Jak idealnie zorganizować przechowywanie w naszej lodówce?
Wspominaliśmy już o tym, że nowoczesne lodówki Electrolux to idealny wybór dla osób, które cenią sobie ekologiczne i wydajne rozwiązania. System przechowywania w lodówkach Electrolux jest bardzo praktyczny i funkcjonalny, jednak dzięki dodatkowym trikom możemy go dostosować jeszcze bardziej do naszych indywidualnych potrzeb.
Pamiętajmy o tym, że nie wszystkie produkty, które do tej pory wkładaliśmy do lodówki muszą się w niej znaleźć. Na przykład mleko w kartonie przed otwarciem nie musi się znaleźć w lodówce. Również jajka możemy trzymać poza lodówką. Część warzyw i owoców również nie musi znajdować się w lodówce, ponieważ nie lubią chłodu. Przykładem mogą być pomidory. Przechowywanie żywności w lodówce zgodnie z zaleceniami może nie tylko wydłużyć ważność tych produktów do spożycia, ale także pomoże uniknąć nam bałaganu w samej lodówce.
Dodatkowo warto także według naszych potrzeb zorganizować sobie układanie żywności w naszej lodówce. Wydatnie pomogą w tym pojemniki na żywność, w których z łatwością możemy przechowywać przygotowane już potrawy oraz dodatki do potraw, takie jak ryż, gotowany makaron, kasza czy surówki przygotowane przez nas wcześniej, podobnie jak sałatki, pasty do chleba i inne produkty przetworzone przez domowników w trakcie przygotowywania własnych posiłków. Warto także wraz z domownikami ułożyć sobie własny system przechowywania pewnych produktów. Ułatwić może nam to przeczytanie instrukcji obsługi lodówki. Znajdziemy tam wyraźnie wskazania w jakiej części lodówki warto przechowywać konkretne produkty żywnościowe, podobnie jak w zamrażarce. Tam również warto przechowywać produkty żywieniowe według wskazań producenta. Dobrze się również dowiedzieć, jak prawidłowo przechowywać własne produkty. To sprawi, że lodówka będzie działać bardziej wydajnie, a nasze produkty zamrożone będą po rozmrożeniu nadawały się do jedzenia. Ciekawym przykładem może być cukinia, którą przed zamrożeniem warto zblanszować, wystudzić, a następnie dopiero zamrozić w specjalnych woreczkach. Sposób mrożenia żywności ma też znaczenie dla ich jakości w późniejszym przygotowywaniu potraw.
Dla osób lubiących porządek doskonałym wyborem będą organizery, w których możemy przechowywać większą ilość kubeczków z jogurtami, sery, puszki albo słoiki z dżemem.
Zastosowanie powyższych porad może wydajnie zwiększyć jakość i żywotność przechowywanej przez nas żywności w lodówce. Dodatkowo zastosowaniem zaleceń producenta wydłużymy życie naszej lodówki o dobre kilka lat, zużyjemy mniej prądu, a jednocześnie naszym postępowaniem będziemy mieli korzystny wpływ na środowisko naturalne.
Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux